De Kempen logo
Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide is een mooi Nationaal Park dat gelegen is op de grens van het Nederlandse Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Dit gebied van zo’n 6000 hectare groot bestaat uit heidevelden, weelderige bossen, vennen en duinen die vroeger allemaal aparte kleine natuurreservaten vormden. Nu vind je er één uitgestrekt gebied waar je heerlijk doorheen kunt wandelen of fietsen om van de natuur te genieten. Kijk meer informatie en leuke activiteiten in dit gebied op de website van Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.

Grenzeloze natuurpracht

De verschillende natuurgebieden op en rondom de grens van de provincies Antwerpen en Noord-Brabant werden in 2001 omgevormd tot dit uitgestrekte natuurpark vol variatie. Zo ontstond er een grensoverschrijdend natuurgebied dat bestaat uit natuurreservaten, kleine landbouwgebiedjes, bossen en particuliere stukken natuur. Dwars door het park loopt de grens van Nederland en België. Deze grens werd in 1843 officieel vastgesteld. Als je hier fietst of wandelt kun je dus genieten van de mooiste natuurgebieden in beide landen. De Kalmthoutse Heide met haar sprookjesachtige vennen midden in heidevelden is het meest drukbezochte deel van dit natuurpark. Het Nederlandse deel van het grenspark wordt een stuk minder druk bezocht, maar die rust is soms ook wel lekker. Maak kennis met alle gezicht van dit park met een tochtje.

Bijzondere flora en fauna

Het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide heeft een gevarieerd landschap en daarom is de verscheidenheid aan dieren en planten in dit gebied ook groot. Genoeg kans dus om mooie planten, bloemen en dieren te spotten. Zo leven er bij de vennen en op de heidevelden allerlei soorten libellen en waterjuffers. Verder vind je hier ook heikikkers, rugstreeppadden en andere amfibieën. In de bossen, maar ook bij de vennen vind je vooral veel vogelsoorten. Een van de bijzondere vogels die je in dit gebied kunt spotten is de geoorde fuut. Op de drogere heidegebieden kun je onder andere boomleeuweriken en nachtzwaluwen vinden. Als je echt naar iets bijzonders op zoek bent op het gebied van planten dan moet je op de vochtige open plaatsen zijn voor dophei, veenpluis en beenbreek.waterjuffer

Waterjuffer


Dopheide

Dopheide


geoorde fuut

Geoorde fuut


Schatten uit de natuur in 
Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide

Veen, een kostbare grondstof 

In de middeleeuwen was er een schaarste aan brandstof in de omgeving van het huidige grenspark. Deze omgeving werd namelijk eeuwenlang ontbost, waardoor er geen boom meer over bleef om als brandhout te gebruiken. De inwoners van dit gebied gingen daarom steeds meer over op het gebruik van turf dat hier veel te vinden was. Afgestorven planten hadden zich door de eeuwen heen opgestapeld op moerassige gronden en zo ontstond er een dikke veenlaag. Die veenlaag werd afgegraven en gedroogd. Daarna was het veen bruikbaar als turf. Vanaf de 14e eeuw werden de moerasgebieden in deze regio ontwaterd om het veen makkelijk uit te kunnen steken. Tegenwoordig zijn er hier geen hoogveengebieden meer te vinden, want die zijn vrijwel allemaal afgegraven.Route-tip - Ervaar de Kalmthoutse Heide

Fietsroute 115707 - Fietsen over de Kalmthoutse Heide
47,95 km

Fietsen over de Kalmthoutse Heide

Fietsroute 115707 | Noord-Brabant | Woensdrecht | 47,95 km

Heidevelden, vennen, zandverstuivingen en een weelderig bos dat steeds weer teruggedrongen moet worden, dat vind je allemaal op de Kalmthoutse Heide. Deze route neemt je mee door dit natuurreservaat van zo’n 3750 hectare groot. Ga lekker op pad en maak kennis met de drukke en minder drukke delen van dit gebied.

Beschermde natuur
De Kalmthoutse Heide wordt op Europees niveau beschermd vanwege haar grote esthetische en landschappelijke waarde. Ingrijpen van de mens zorgt ervoor dat het gebied te bebost wordt, waardoor de heide kan blijven bestaan. Bepaalde delen van het natuurgebied worden daarom regelmatig gekapt en vervolgens wordt de bodem geplagd. De bodem wordt daardoor een stuk vruchtbaarder. Hierdoor kunnen planten zoals struikhei, dophei en zonnedauw zich beter ontwikkelen. Naast heidevelden komen er in dit gebied ook zandverstuivingen voor. Deze gebieden trekken onder andere zandloopkevers, vlinders, graafwespen en zandbijen aan.

Monida Bistro-Cremerie
Na meer dan 16 kilometer fietsen kun je een pauze inlassen bij Monida Bistro-Cremerie aan de rand van de Belgische plaats Kalmthout. Geniet hier van een lekker hapje en een drankje of een ijsje om nieuwe energie op te doen voor het tweede gedeelte van je tocht. Daarna stap je weer op de fiets om verder op verkenning te gaan.

Gallowayrunderen en schapen
De bossen worden niet alleen maar in toom gehouden door mensen, maar ook door grazende Gallowayrunderen en schapen. Zij eten opschietende boompjes en grassen op, waardoor nieuwe planten de kans krijgen om hier te groeien. Zo krijgt de natuur de ruimte die het nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.

Meer weten over dit natuurgebied? Kijk dan hier.
De mooiste routes door
Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide


Plekjes die je niet mag missen

Een stuk wandelen of fietsen en onderweg genieten van een kop thee in de zon of een kop warme chocolademelk bij de open haard. Het is eigenlijk heel makkelijk, je moet het alleen wel doen. Speciaal voor jou is de redactie op pad geweest. We verzamelden de mooiste terrassen en de allerleukste bezienswaardigheden in en rondom Nationaal Park De Zoom-Kalmthoutse Heide. Adressen voor een gezellige dag uit, een paar uur in de bossen of fietsvakantie op een onvergetelijke plek. Voor een moment van rust, even tijd voor elkaar en genieten van de natuur en tal van lokale lekkernijen. Het is gezond en het geeft je energie, mooie momenten en fijne herinneringen.