De Kempen logo
Als je vanuit Noord-Brabant de grens oversteekt naar België bevind je je binnen een mum van tijd in de prachtige streek de Kempen. Vanuit Utrecht is het ongeveer anderhalf uur rijden en dat is het zeker waard. In deze streek vind je namelijk mooie landschappen vol bossen en heidevelden, maar ook talloze gezellig steden en dorpjes zoals Turnhout, Lier en Malle. Tel daar nog eens de heerlijke streekgerechten die je hier kunt proeven en de rijke historie van de Kempense abdijen en begijnhoven bij op en je hebt een streek die je niet mag missen. Beleef het zelf!

Ervaar het verleden

De Kempen staan bekend om de vele abdijen en begijnhoven die er te vinden zijn. Veel van deze historische gebouwen, soms zelfs uit de twaalfde eeuw, zijn goed bewaard gebleven. Slenter langs deze pareltjes uit het verleden, bewonder de bouwwerken en kom meer te weten over het verleden van de Kempen.

Gespot door de redactie

Bekijk de abdijen en begijnhoven in De Kempen >

Eropuit op de fiets of te voet

In de Kempen vind je de mooiste natuurgebieden, zoals de Molse Meren met hagelwitte stranden en kraakhelder water en het uitgestrekte wandelbos bij Kasterlee. Deze gebieden en de sfeervolle steden en dorpen vormen een perfect decor voor fietstochten en wandelingen. Je beleeft een gebied namelijk pas echt als je er doorheen fietst of wandelt. Laat de auto eens staan en geniet van alle geuren en geluiden om je heen op de fiets of op je wandelschoenen.

Plan je eigen fietsroute of wandeling >

Proef de lekkere Kempen

Aan streekproducten geen gebrek in de Kempen. Er valt hier zoveel lekkers te proeven. Houd tijdens je tocht een pauze om kennis te maken met typische Kempense gerechten en drankjes en neem meteen iets lekkers mee voor thuis.

Trappistenkaas

Trappistenkaas

De abdij van Westmalle staat bekend om het bier dat er gebrouwen wordt, maar er worden ook heerlijke gerijpte, licht zoute trappistenkazen gemaakt. Bij de abdij van Postel kun je ook terecht voor authentieke trappistenkazen. Je kunt kiezen uit de typische harde abdijkaas of halfharde abdijkaas.
Trappistenbier

Trappistenbier

Als je op zoek bent naar een lekker trappistenbiertje zit je goed in de Kempen. In de abdij in Malle wordt Westmalle Dubbel en Tripel gebrouwen, in Mol kun je terecht voor Postel Dubbel en Tripel en in het dorp Heultje wordt Tongerlo dubbel blond gebrouwen. Keuze genoeg!
Abdijbrood uit Mol

Abdijbrood

Bij de abdij van Postel worden drie verschillende soorten abdijbroden gemaakt. Deze broden zijn stuk voor stuk lekker stevig en heerlijk vers. Haal een abdijbrood bij de abdijwinkel van Postel en geniet als je weer thuis bent van een lekkere verse boterham. 
Aardbeien uit Hoogstraten

Aardbeien

Hoogstraten staat bekend om de overheerlijke aardbeien die hier worden gekweekt. Jaarlijks wordt er hier ruim 25 miljoen kilo aardbeien geteeld. In de stad kun je allerlei heerlijke gerechten en drankjes proeven met aardbeien, al smaken de aardbeien gewoon uit het vuistje ook heel erg lekker.

De goddelijke smaken van de streek vind je hier

Van alle heerlijke streekproducten wordt volop gebruikt gemaakt in de restaurants en cafés in de Kempen. Laat je culinair in de watten leggen op de volgende gezellige plekjes en maak kennis met de typische Kempense smaken. Laat het je smaken!


tip

Wil je zelf de aardbeien uit Hoogstraten wel eens proeven? 

Maak dan een mooie fietstocht langs de aardbeienvelden en aardbeienterrassen rondom Hoogstraten en stop even bij een aardbeienautomaat langs de weg om een vers doosje aardbeien te kopen.


Leuke tips voor een weekendje weg


Eén dag in de Kempen is bij lange na niet genoeg om alle bijzondere gebieden te verkennen, alle typische gerechten te proeven en alle historische gebouwen te bewonderen. Een weekendje weg is dus geen overbodige luxe in deze omgeving. Boek een kamer bij een van de onderstaande overnachtingsmogelijkheden en geniet van alles dat de Kempen te bieden heeft.