Langs de IJssel liggen maar liefst zeven prachtige Hanzesteden, verspreid over Overijssel en Gelderland. Deze steden waren allemaal lid van het Hanzeverbond in de late middeleeuwen en daardoor groeiden ze in die tijd uit tot bloeiende handelssteden. Kampen was destijds de rijkste Hanzestad, maar ook de andere steden profiteerden van het samenwerkingsverband. De sporen van dit roemrijke verleden zie je nu nog terug in de Hanzesteden in de vorm van prachtige monumentale gebouwen en oude straatjes. Ga lekker cultuur snuiven in deze historische steden en geniet op een terrasje van de gezellige sfeer in de Hanzesteden.

Hasselt

Hasselt

In Hasselt ligt de Zwartewaterbrug. In de Hanzetijd waren er al plannen voor de bouw van deze brug, maar dat werd steeds tegengehouden door de Hanzestad Zwolle. 
Kampen

Kampen

Kampen groeide uit tot de rijkste Hanzestad van Nederland door de gunstige ligging aan de Zuiderzee. Deze zee was toen nog niet afgesloten met de Afsluitdijk. 
Zwolle

Zwolle

De Peperbus is een prachtige monumentale toren uit de Hanzetijd. Deze toren is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. 
Hattem

Hattem

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Hattem is De Dijkpoort, een stadspoort uit de 14e eeuw. Deze stadspoort kun je op vaste tijden van binnen bekijken. 
Deventer

Deventer

Deventer behoort tot de oudste steden van Nederland. Rond het jaar 800 ontstond hier een stedelijke nederzetting aan de IJssel die uitgroeide tot een bruisende stad. 
Zutphen

Zutphen

Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd. Hier zijn namelijk verschillende hoge, historische gebouwen te vinden die de skyline van de stad vormen.
Doesburg

Doesburg

In het centrum van Doesburg vind je Grand-cafe De Waag, het oudste restaurant van Nederland. Dit restaurant en ‘stadsbierhuys’ stamt uit de Hanzetijd.