Zutphen, Doesburg en Hattem zijn drie steden die bekend staan om hun Hanzeverleden, maar dat zijn niet de enige Hanzesteden die je in Gelderland kunt vinden. Ook Arnhem, Nijmegen, Harderwijk, Elburg, Tiel en Zaltbommel waren in de middeleeuwen lid van de Hanze. Al deze steden profiteerden van de handel met buitenlandse Hanzesteden in onder andere Duitsland en Scandinavië. De sporen van die rijke geschiedenis vind je nu nog terug in de Gelderse streken in de vorm van imposante bouwwerken, eeuwenoude koopmanshuizen, stadsmuren en stadspoorten. Breng een bezoekje aan de Gelderse Hanzesteden en wandel door de geschiedenis heen. 

Zutphen

Zutphen

Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd. Hier zijn namelijk verschillende hoge, historische gebouwen te vinden die de skyline van de stad vormen.
Doesburg

Doesburg

In het centrum van Doesburg vind je Grand-cafe De Waag, het oudste restaurant van Nederland. Dit restaurant en ‘stadsbierhuys’ stamt uit de Hanzetijd. 
Arnhem

Arnhem

Arnhem probeerde in de 14e eeuw al om lid te worden van de Hanze, maar het verzoek werd afgewezen. Uiteindelijk werd Arnhem pas een Hanzestad in 1441.
Nijmegen

Nijmegen

Wijn uit de Duitse Rijnstreek en kostbare lakense stoffen waren de twee producten die in grote getalen verhandeld werden in het Hanzeverbond door kooplieden uit Nijmegen.
Harderwijk

Harderwijk

Grote koggeschepen konden in de Hanzetijd niet aanleggen in de haven van Harderwijk. Handelswaar werd hier vanaf de koggeschepen met kleine bootjes aan wal gebracht. 
Elburg

Elburg

In de haven van Elburg vind je eeuwenoude botters. Deze oude houten schepen uit de Hanzetijd houden het visserijverleden van de stad levend en worden tegenwoordig recreatief gebruikt. 
Tiel

Tiel

Tiel is een van de oudste steden van Nederland. Deze stad kreeg al in de 10e eeuw stadsrechten. De meeste Nederlandse steden ontstonden pas in de late middeleeuwen. 
Zaltbommel

Zaltbommel

Zaltbommel was dan wel lid van de Hanze, maar eigenlijk was de stad te klein om mee te doen in dit verbond. Vanaf 1430 moest Zaltbommel zich laten vertegenwoordigen door Nijmegen op vergaderingen.
Hattem

Hattem

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Hattem is De Dijkpoort, een stadspoort uit de 14e eeuw. Deze stadspoort kun je op vaste tijden van binnen bekijken.